JKP „Gorica“ privodi kraju ovogodišnju akciju uređenja niškog Starog groblja

Tekst i foto: Infopolis

23.09.2010

Staro groblje ovih dana izgleda mnogo bolje nego pre par meseci, kada se od korova uopšte nije moglo videti dokle se ono proteže, a većinu nadgrobnih spomenika prekrivali su visoka trava i korov. Stanovnici okolnih zgrada, koji stazu kroz groblje koriste kao prečicu, a njihova deca kao igralište, konačno mogu slobodno da prolaze kroz Staro groblje, bez straha da će ih napasti nešto iz šiblja visokog i po nekoliko metara.

Uređenje se polako privodi kraju. Radnici JKP „Gorica“ završili su najkrupnije radove, a do sredine narednog meseca očekuje se da Staro groblje bude potpuno očišćeno.

– Akcija hemijskog tretiranja korova trebalo je da počne još u maju, ali smo je zbog vremenskih uslova odložili do polovine jula – rekao je Slobodan Đorđević, izvršni direktor za poslove zelenila u JKP „Gorica“.

– Otklanjanje biljnih ostataka, koje je usledilo posle hemijskog tretiranja, završeno je 20. avgusta. Ostalo je da se urade još neke sitne korekcije na mestima do kojih mašine nisu mogle da dođu i onda će radovi biti kompletirani.

Do sada je Staro groblje grubo očišćeno sve do Goričke ulice. Od sitnih radova ostalo je da se pokupe ostaci biljaka, ali i da se očiste divlje deponije, koje su ljudi u međuvremenu napravili.

– Staro groblje, kao i Bubanj i Tvrđava imaju poseban istorijski značaj za naš grad, tako da o njima zaista mora posebno da se vodi računa – rekao je Branimir Jezdimirović, direktor JKP „Gorica“.

– Što se Starog groblja tiče, njega je potrebno i drugačije urediti, možda kao memorijalni park.

On je dodao da bi Staro groblje trebalo od sledeće godine da uđe u redovan program održavanja grada, a da je ovo čišćenje Javno komunalno preduzeće »Gorica« Niš finasiralo iz sopstvenog budžeta.

Kategorija: Opšte informacije | Oznake: , , , .

2 reagovanja na JKP „Gorica“ privodi kraju ovogodišnju akciju uređenja niškog Starog groblja

  1. Predrag Petrović je napisao:

    Molim za odgovor nadležnih iz „Gorice“. Ko može da mi pomogne da nadjem grob svog pretka na starom groblju u Nišu. Imam broj parcele, red groba i broj samog grobnog mesta. Jednom sam pokušao, ali sam od radnika sa novog groblja dobio odgovor da je to prosto nemoguće, nema to ko da radi i da su evidencije o starom groblju nepristupačne.

  2. Ivana Đurđević je napisao:

    Poštovani,
    Mi imamo evidenciju o grobnim mestima u knjigama, a nacrt je istaknut na Starom groblju tako da morate sami da pronađete parcelu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *