JKP „Gorica“ u akciji uništavanja ambrozije

Ambrozija je korovska biljka poreklom iz Severne Amerike. U Srbiji je, prvi put, uočena  pedesetih godina prošlog veka.  Varijetet ove biljke, koji se odomaćio kod nas, ima cvetove žućkaste boje. Najčešće stanište ambrozije su neobrađene poljoprivredne površine, zapuštena građevinska zemljišta,  kulture kukuruza, suncokreta, i drugih prolećnih useva, kao i zapuštene površine uz puteve i železničke pruge.

Ambrozija raste na osunčanim, svetlim prostorima i ne pojavljuje se u šumama. Cveta, uglavnom, tokom jula, avgusta i septembra. Najbolje vreme za uništavanje ambrozije su meseci jun i jul, sve do početka avgusta. Bitno je izvršiti uništavanje čupanjem (sa korenom) ili košenjem, pre početka njenog cvetanja.  U Nišu i okolini, ambrozija najčešće cveta od polovine avgusta.

ambrosia artimisifolia

Stabljike ambrozije su žućkasto-zelenkaste boje, razgranate i dlakave, visine 1 do 1,5 metara. Cvetovi su žute boje i formiraju duge, grozdaste cvasti, na vrhovima stabljike i grana, dok su listovi jako, perasto, zarezani.

Po metru kvadratnom površine, niče od 200 do 700 biljaka, a svaka od njih može proizvesti oko 2,5 milijardi polenovih zrnaca, u toku dana. Polen može biti raznet vetrom i do 150 kilometara.

Korovska biljka ambrozija (ambrosia artemisiifolia), odnosno njen polen,  je izuzetno jak alergen. Prema do sada pristupačnim informacijama, oko 10% svetske populacije oboleva od polenske kijavice, u vreme cvetanja ambrozije. Tipični znaci alergije na ambroziju su kijanje, svrab u nosu, vodeni iscedak iz nosa, svrab u grlu, natečeni kapci, peckanje u očima, otežano disanje, gušenje i malaksalost.

U Upravi za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša, održan je 24. juna 2011 godine, sastanak Štaba za sprovođenje mera za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozije.  Štab je formiran na osnovu odluke gradonačelnika Grada Niša, sa zadatkom da organizuje, koordinira i prati aktivnosti na suzbijanju i uništavanju ove korovske biljke.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Fitosanitarne inspekcije, Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Poljoprivredne stručne službe, gradskih opština Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni Krst i Niška Banja, PU Niš,  JKP „Gorica“ i Uprave za poljoprivredu i razvoj sela.

Prema dogovoru, postignutom na ovom sastanku, radnici Sektora „Zelenilo“ JKP „Gorica“ Niš, obavili su uništavanje ambrozije na sledećim lokacijama:

  1. Put ka Donjem Međurovu (od raskrsnice MIN-ovog naselja do podvožnjaka starog auto-puta)
  2. Ul. Petra Aranđelovića (posebno kod br. 73)
  3. Ul. Čedomira Krstića, nas. Pasi Poljana
  4. Put od Novog groblja ka selu Donje Vlase
  5. Gabrovački put (posebno kod br. 15 i 11)
  6. Ul. Gornjomatejevačka (oko gradilišta kod br. 112 B)
  7. Ul. Koče Kapetana – Somborska
  8. Ul. Nišavska – oko zgrada, preko puta OŠ „Mika Antić“

Suzbijanje je izvršeno pre cvetanja, da bi se sprečilo povećanje koncentracije polena u vazduhu. Radovi su izvršeni početkom avgusta 2011 god, kada je optimalni period za uništavanje ovog, izuzetno opasnog, korova.

Ambroziju – t.z.v. pelenastu ambroziju (Ambrosia artemisifolia L. (sin. A. elatior L.) – Compositae (Asteraceae), u narodu poznatu kao – limundžika (common ragweed), nestručna lica mogu zameniti sa divljim pelinom (Artemisia vulgaris L. – Compositae (Asteraceae), ili sa običnim pelinom (Artemisia absinthium L. – Compositae (Asteraceae), sin. Absinthium vulgare Lam.), koji su poznati u narodnoj medicini, kao izuzetno korisne, lekovite biljke. Međutim, postoje stručnjaci koji smatraju da su korisna svojstva ambrozije, o kojima se malo zna (jer je ova biljka, po njihovim rečima „nepravedno proglašena za najopasniji alergen“), kao i mogućnost njene upotrebe, kako i narodnoj tako i u zvaničnoj medicini, veoma bitna (detaljnije informacije možete naći u tekstu:  http://www.narodnamedicina.com/kovacevic/ambrosia_artemisifolia.html ).

 

 

 

Kategorija: Opšte informacije | Oznake: , , , , , , , , .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *