Novo preduzeće za viši nivo delatnosti

Ambicija nove gradske uprave da Niš uvede u grupu modernih evropskih gradova, nametnula je potrebu formiranja novog preduzeća koje će brinuti kako o važnom segmentu njegovog vizuelnog identiteta, tako i o oblastima koje svedoče o civilizacijskim dostignućima velikog grada. Za utisak lepo uređenog grada u kome ubrzana urbanizacija neće ugroziti potrebu građana da očuvaju kontakt sa prirodom, od presudne je važnosti formiranje novih i briga o postojećim javnim zelenim površinama. U razvijenim evropskim gradovima, uređenje grobalja je civilizacijsko merilo poštovanja ljudskog dostojanstva, a besprekorno uređena saobraćajna signalizacija – stanje koje se prosto podrazumeva. Uvođenje visokih standarda u pomenute oblasti rada u Nišu povereno je novo-formiranom Javno komunalnom preduzeću „Gorica“. Osnovni cilj formiranja novog preduzeća je da se ove delatnosti podignu na viši nivo.

O tome da li, osim ambicija i nesumnjive volje, postoje i kadrovske i tehničke pretpostavke da se takav cilj i ostvari, direktor Branimir Jezdimirović kaže:

– Tehnološku i kadrovsku opremljenost JKP „Gorica“ je nasledila od JKP „Mediana“ koja se ranije bavila poslovima iz naše sadašnje, i naravno buduće – nadležnosti. Međutim, za potrebe ambicioznih planova i visokih standarda koje je grad Niš postavio, postojeća oprema nije dovoljna. Zato ćemo raditi na tome da kadrovski i materijalno ojačamo, što znači da ćemo nabaviti potrebnu opremu da bi održavanje zelenila, sabraćajne signalizacije i grobalja, bilo mnogo bolje. Savremenija oprema nam je potrebna naročito za održavanje zelenila i saobraćajne signalizacije, jer su te oblasti kod nas do sada bile pomalo zapostavljene. Procenjujemo da grad Niš, drugi po veličini u Srbiji, mora da ima bolje i negovanije zelene površine.

– Trenutno radimo na uređenju prostora koji su veoma značajni za Niš, a do sada su bili u dosta zapuštenom stanju. Već smo uredili kompleks od 12 hektara u Tvrđavi, a radimo na uređenju 60 hektara zelenila u okviru Spomen parka Bubanj, gde su streljani rodoljubi u Drugom svetskom ratu. Naš cilj je da taj prostor bude poput begradskog Košutnjaka. Uskoro ćemo početi da uređujemo staro Niško groblje. To je prvo zvanično niško groblje, a trenutno je potpuno neuređeno. Očekujemo da će ti prostori ući u redovan program održavanja, koji podrazumeva stalan rad na uređenju zelenila na ovim površinama.

Vaši planovi za naredni period?

– Jedan od naših prioritetnih ciljeva je da naredne godine oko 15 hektara parkova pokrijemo zalivnim sistemima. U proceduri je usvajanje projekta zalivnog sistema za nekoliko najvećih parkova. Ukoliko taj plan ispunimo – a očekujem da hoćemo – Niš će biti jedini grad koji ima parkove pod takozvanim „POP-UP“ zalivnim sistemima. Naš drugi važan cilj je da podignemo učešće sopstvenih prihoda u ukupnom dohotku preduzeća. Za sada, u ukupnim prihodima budžet grada učestvuje sa 63 procenta, a ostalo je naš sopstveni prihod.

Kategorija: Reč direktora | Oznake: , , , , .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *