Јесење уређење Старог гробља

Након завршетка радова на огради, источне стране „Старог нишког гробља“, који је реализовала Градска општина Палилула по одобреном пројекту Управе за привреду Града Ниша, отпочело је јесење уређење-чишћење овог меморијалног простора.

Радници ЈКП „Горица“ приступили су уклањању растиња и корова које је прекрило гробна места али и санирању дивљих депонија, уређењу стаза. То је био повод да председник Градске општине Палилула, проф. др Игор Новаковић са својим сарадницима и Бранимир Јездимировић, директор ЈКП „Горица“ обиђу локалитет „Старог гробља“ и у сусрету са новинарима саопште резултате протеклих активности и планове за наредну годину.“ До краја фебруара месеца 2010. године „меморијални парк Горица“ биће у потпуности уређен са аспекта одржавања зеленила – истакао је Бранимир Јездимировић, директор ЈКП „Горица“.

Уређење комплетног простора подразумева кошење траве, уклањање дивљег растиња и стабала и довођење овог простора у стање парковних површина као што је Тврђава или Спомен парк „Бубањ“. „Горица“ ће на овим пословима користити сопствене ресурсе и потенцијале, што по оцени Јездимировића представља допринос овог комуналног предузећа напорима Града и општине Палилула да се „Старо гробље“ уреди.

Захваљујући пројектима и акцијама које Градска општина Палилула остварује од 2008. године, у сарадњи са јавним комуналним предузећима и невладиним сектором, овај простор се за сада сезонски одржава. „Старо нишко гробље“ се простире на површини од 8. хектара, од те површине више од 3,4 хектара је напуштен простор. У овом периоду урађено је више него неколико протеклих деценија – нагласио је проф. др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Нажалост, несавесни грађани и даље уништавају гробна места и одлажу отпад а и вегетација брзо прекрије гробна места – уређен простор па се активности уређења сваке године враћају на почетак.

Ограђивањем „Старог гробља“, постављањем расвете и увођењем чуварске службе или видео надзора и редовно одржавање зелених површина, по пројекту који смо урадили у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, истакао је председник Новаковић, сачуваће се преостала спомен обележја од уништавања и оствариће се замисао да овај комплекс за неколико година буде меморијални парк на понос свих нишлија. Међутим, гробна места и надгробни споменици су приватно власништво. По мишљењу Новаковића, важно је да се овој активности уређења прикључе и потомци „старих нишлија“, који су сахрањени у овом простору.

Оно што се на „Старом гробљу“, по процени Завода за заштиту споменика културе наведе као „историјски споменик“ Градска општина Палилула ће у сарадњи са овом установом бринути о њиховом одржавању, све остало је ван наше надлежности, подсетио је председник Општине Палилула. Очекује се да до 2012. године, цео комплекс „Старо гробље“ под Горицом, уз подршку Града и донатора, по речима Новаковића, добије сасвим нови изглед.

Tекст и фотографије у галерији слика: Д. Видојковић

Категорија: Опште информације | Ознаке: , , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *