ЈКП „Горица“ приводи крају овогодишњу акцију уређења нишког Старог гробља

Текст и фото: Инфополис

23.09.2010

Старо гробље ових дана изгледа много боље него пре пар месеци, када се од корова уопште није могло видети докле се оно протеже, а већину надгробних споменика прекривали су висока трава и коров. Становници околних зграда, који стазу кроз гробље користе као пречицу, а њихова деца као игралиште, коначно могу слободно да пролазе кроз Старо гробље, без страха да ће их напасти нешто из шибља високог и по неколико метара.

Уређење се полако приводи крају. Радници ЈКП „Горица“ завршили су најкрупније радове, а до средине наредног месеца очекује се да Старо гробље буде потпуно очишћено.

– Акција хемијског третирања корова требало је да почне још у мају, али смо је због временских услова одложили до половине јула – рекао је Слободан Ђорђевић, извршни директор за послове зеленила у ЈКП „Горица“.

– Отклањање биљних остатака, које је уследило после хемијског третирања, завршено је 20. августа. Остало је да се ураде још неке ситне корекције на местима до којих машине нису могле да дођу и онда ће радови бити комплетирани.

До сада је Старо гробље грубо очишћено све до Горичке улице. Од ситних радова остало је да се покупе остаци биљака, али и да се очисте дивље депоније, које су људи у међувремену направили.

– Старо гробље, као и Бубањ и Тврђава имају посебан историјски значај за наш град, тако да о њима заиста мора посебно да се води рачуна – рекао је Бранимир Јездимировић, директор ЈКП „Горица“.

– Што се Старог гробља тиче, њега је потребно и другачије уредити, можда као меморијални парк.

Он је додао да би Старо гробље требало од следеће године да уђе у редован програм одржавања града, а да је ово чишћење Јавно комунално предузеће »Горица« Ниш финасирало из сопственог буџета.

Категорија: Опште информације | Ознаке: , , , .

2 реаговања на ЈКП „Горица“ приводи крају овогодишњу акцију уређења нишког Старог гробља

  1. Predrag Petrović је написао:

    Molim za odgovor nadležnih iz „Gorice“. Ko može da mi pomogne da nadjem grob svog pretka na starom groblju u Nišu. Imam broj parcele, red groba i broj samog grobnog mesta. Jednom sam pokušao, ali sam od radnika sa novog groblja dobio odgovor da je to prosto nemoguće, nema to ko da radi i da su evidencije o starom groblju nepristupačne.

  2. Ивана Ђурђевић је написао:

    Поштовани,
    Ми имамо евиденцију о гробним местима у књигама, а нацрт је истакнут на Старом гробљу тако да морате сами да пронађете парцелу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *