ЈКП „Горица“ у акцији уништавања амброзије

Амброзија је коровска биљка пореклом из Северне Америке. У Србији је, први пут, уочена  педесетих година прошлог века.  Варијетет ове биљке, који се одомаћио код нас, има цветове жућкасте боје. Најчешће станиште амброзије су необрађене пољопривредне површине, запуштена грађевинска земљишта,  културе кукуруза, сунцокрета, и других пролећних усева, као и запуштене површине уз путеве и железничке пруге.

Амброзија расте на осунчаним, светлим просторима и не појављује се у шумама. Цвета, углавном, током јула, августа и септембра. Најбоље време за уништавање амброзије су месеци јун и јул, све до почетка августа. Битно је извршити уништавање чупањем (са кореном) или кошењем, пре почетка њеног цветања.  У Нишу и околини, амброзија најчешће цвета од половине августа.

ambrosia artimisifolia

Стабљике амброзије су жућкасто-зеленкасте боје, разгранате и длакаве, висине 1 до 1,5 метара. Цветови су жуте боје и формирају дуге, гроздасте цвасти, на врховима стабљике и грана, док су листови јако, перасто, зарезани.

По метру квадратном површине, ниче од 200 до 700 биљака, а свака од њих може произвести око 2,5 милијарди поленових зрнаца, у току дана. Полен може бити разнет ветром и до 150 километара.

Коровска биљка амброзија (ambrosia artеmisiifolia), односно њен полен,  је изузетно јак алерген. Према до сада приступачним информацијама, око 10% светске популације оболева од поленске кијавице, у време цветања амброзије. Типични знаци алергије на амброзију су кијање, свраб у носу, водени исцедак из носа, свраб у грлу, натечени капци, пецкање у очима, отежано дисање, гушење и малаксалост.

У Управи за пољопривреду и развој села Града Ниша, одржан је 24. јуна 2011 године, састанак Штаба за спровођење мера за сузбијање и уништавање коровске биљке амброзије.  Штаб је формиран на основу одлуке градоначелника Града Ниша, са задатком да организује, координира и прати активности на сузбијању и уништавању ове коровске биљке.

Састанку су присуствовали представници Фитосанитарне инспекције, Управе за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине, Пољопривредне стручне службе, градских општина Медијана, Палилула, Пантелеј, Црвени Крст и Нишка Бања, ПУ Ниш,  ЈКП „Горица“ и Управе за пољопривреду и развој села.

Према договору, постигнутом на овом састанку, радници Сектора „Зеленило“ ЈКП „Горица“ Ниш, обавили су уништавање амброзије на следећим локацијама:

  1. Пут ка Доњем Међурову (од раскрснице МИН-овог насеља до подвожњака старог ауто-пута)
  2. Ул. Петра Аранђеловића (посебно код бр. 73)
  3. Ул. Чедомира Крстића, нас. Паси Пољана
  4. Пут од Новог гробља ка селу Доње Власе
  5. Габровачки пут (посебно код бр. 15 и 11)
  6. Ул. Горњоматејевачка (око градилишта код бр. 112 Б)
  7. Ул. Коче Капетана – Сомборска
  8. Ул. Нишавска – око зграда, преко пута ОШ „Мика Антић“

Сузбијање је извршено пре цветања, да би се спречило повећање концентрације полена у ваздуху. Радови су извршени почетком августа 2011 год, када је оптимални период за уништавање овог, изузетно опасног, корова.

Амброзију – т.з.в. пеленасту амброзију (Ambrosia artemisifolia L. (sin. A. elatior L.) – Compositae (Asteraceae), у народу познату као – лимунџика (common ragweed), нестручна лица могу заменити са дивљим пелином (Artemisia vulgaris L. – Compositae (Asteraceae), или са обичним пелином (Artemisia absinthium L. – Compositae (Asteraceae), sin. Absinthium vulgare Lam.), који су познати у народној медицини, као изузетно корисне, лековите биљке. Међутим, постоје стручњаци који сматрају да су корисна својства амброзије, о којима се мало зна (јер је ова биљка, по њиховим речима „неправедно проглашена за најопаснији алерген“), као и могућност њене употребе, како и народној тако и у званичној медицини, веома битна (детаљније информације можете наћи у тексту:  http://www.narodnamedicina.com/kovacevic/ambrosia_artemisifolia.html ).

 

 

 

Категорија: Опште информације | Ознаке: , , , , , , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *