Ново предузеће за виши ниво делатности

Амбиција нове градске управе да Ниш уведе у групу модерних европских градова, наметнула је потребу формирања новог предузећа које ће бринути како о важном сегменту његовог визуелног идентитета, тако и о областима које сведоче о цивилизацијским достигнућима великог града. За утисак лепо уређеног града у коме убрзана урбанизација неће угрозити потребу грађана да очувају контакт са природом, од пресудне је важности формирање нових и брига о постојећим јавним зеленим површинама. У развијеним европским градовима, уређење гробаља је цивилизацијско мерило поштовања људског достојанства, а беспрекорно уређена саобраћајна сигнализација – стање које се просто подразумева. Увођење високих стандарда у поменуте области рада у Нишу поверено је ново-формираном Јавно комуналном предузећу „Горица“. Основни циљ формирања новог предузећа је да се ове делатности подигну на виши ниво.

О томе да ли, осим амбиција и несумњиве воље, постоје и кадровске и техничке претпоставке да се такав циљ и оствари, директор Бранимир Јездимировић каже:

– Технолошку и кадровску опремљеност ЈКП „Горица“ је наследила од ЈКП „Медиана“ која се раније бавила пословима из наше садашње, и наравно будуће – надлежности. Међутим, за потребе амбициозних планова и високих стандарда које је град Ниш поставио, постојећа опрема није довољна. Зато ћемо радити на томе да кадровски и материјално ојачамо, што значи да ћемо набавити потребну опрему да би одржавање зеленила, сабраћајне сигнализације и гробаља, било много боље. Савременија опрема нам је потребна нарочито за одржавање зеленила и саобраћајне сигнализације, јер су те области код нас до сада биле помало запостављене. Процењујемо да град Ниш, други по величини у Србији, мора да има боље и негованије зелене површине.

– Тренутно радимо на уређењу простора који су веома значајни за Ниш, а до сада су били у доста запуштеном стању. Већ смо уредили комплекс од 12 хектара у Тврђави, а радимо на уређeњу 60 хектара зеленила у оквиру Спомен парка Бубањ, где су стрељани родољуби у Другом светском рату. Наш циљ је да тај простор буде попут беградског Кошутњака. Ускоро ћемо почети да уређујемо старо Нишко гробље. То је прво званично нишко гробље, а тренутно је потпуно неуређено. Очекујемо да ће ти простори ући у редован програм одржавања, који подразумева сталан рад на уређењу зеленила на овим површинама.

Ваши планови за наредни период?

– Један од наших приоритетних циљева је да наредне године око 15 хектара паркова покријемо заливним системима. У процедури је усвајање пројекта заливног система за неколико највећих паркова. Уколико тај план испунимо – а очекујем да хоћемо – Ниш ће бити једини град који има паркове под такозваним „POP-UP“ заливним системима. Наш други важан циљ је да подигнемо учешће сопствених прихода у укупном дохотку предузећа. За сада, у укупним приходима буџет града учествује са 63 процента, а остало је наш сопствени приход.

Категорија: Реч директора | Ознаке: , , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *