Зелени појас поред пруге Ниш – Софија

Текст и фото: Драган Видојковић

У акцији уређења простора поред пруге у нишкој општини Палилула, у улици Душана Поповића, у сарадњи са ЈКП „Горица“ и невладиним сектором биће посађено 130 нових садница. Градска општина Палилула (www.palilula.eu) осмислила је пројекат рашћишћавање терена и садње дрвореда у улици Душана Поповића поред пруге, која повезује Ниш и Софију. Ангажован је стручни тим радника ЈКП „Горица“ – Ниш који ће у овој еколошкој акцији уклањати растиње и коров, копање садних јама и уклањање дивљих депонија.

На овом потезу од два километара, до краја седмице, биће засађено 130 стабала брезе. Овим поводом, локацију новог дрвореда, обишли су проф. др Игор Новаковић, председник Општине, Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, Бојан Илић, начелник Управе Општине, Милан Стевановић, члан општинског Већа и координатори ЕКОполис мреже (www.ekopolis.rs).

О радовима на терену и значају ове активности говорио је и Бранимир Јездимировић, директор ЈКП „Горица“ .

Градска општина Палилула пројектовање новог дрвореда и садњу бреза остварује у оквиру националне кампање „Зелени градови Србије“, коју је недавно покренула Народна канцеларија председника Републике Србије.

Ова активност је и део светских еколошких кампања „Милијарду стабала за планету земљу“ – „Зелене стазе Европе“ – „Стоп климатским променама“, које у региону промовише ЕКОполис у циљу повећања зелених и парковских површина у Србији, на територији Града и Градске општине Палилула у Нишу.

„На основу спроведених истраживањима у последњих тридесет година, број зелених површина у градовима Србије смањен је за петину, што је довело до штетних последица по животну средину. Овом акцијом Градска општина Палилула – Ниш жели да се приближи стандардима ЕУ који прописују минимум 25 квадратних метара зелених површина по становнику у градовима“, истакао је у сусрету са новинарима председник Општине проф. др Игор Новаковић.

„Наша акција“, нагласио је Новаковић, „осим повећање и формирања зелених парковских површина и уређења међублоковског зеленила у Општини, предвиђа садњу дрвенастих биљака у централним насељима Општине као и формирање дрвореда поред пруге.

Поред садње и чишћења простора, остварују се и еколошко-образовни програми у сарадњи са невладиним организацијама (ЕКОполис, Еколенд, Савез извиђача, спортски клубови), волонтерима и образовним установама (основне школе, факултети, Гимназија „Светозар Марковић“, вртићи за децу) које учествују у активностима.

Веома је битно да се уз помоћ оваквих акција и пројеката, али и континуиране едукације деце и омладине, развија и унапређује еколошка свест и на прави начин вреднују могућности које нам природа нуди. У том циљу смо постали и чланови „Зелене мреже Града Ниша“ наглашава руководство Палилуле. Уз помоћ стручњака ЈКП „Горица“ и ЈКП „Медиана“ и њихових комуналних служби, које ће организовати садњу и расчишћавање простора, унапредиће се постојеће стање у овој области на терену.

Категорија: Опште информације | Ознаке: , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *